Κατηγορίες
Αλληλεγγύη Β.Α. Χαλκιδική Μεταλλεία Οικολογία Στέκι Γεωπονικού Φύση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ ΔΕΝ ΛΑΜΠΕΙ!

8163387288_23c484cf62_c

Η Βορειοανατολική Χαλκιδική είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλο φυσικό πλούτο. Η πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνει δάση με οξιές, μαύρες πεύκες και καστανιές, δάση που χρειάζονται αιώνες για να φτάσουν στη σημερινή τους μορφή και αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη ζώων.

Όμως, από τη δεκαετία του ‘70, το κράτος και οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται αλόγιστα την περιοχή πλήττοντας έτσι το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων. Συγκεκριμένα, σήμερα, στο δάσος των Σκουριών εντείνεται η προσπάθεια εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων με κόστος την καταστροφή τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με χημικά απόβλητα και την πλήρη τροποποίηση της γεωμορφολογίας του εδάφους. Το “σωτήριο αυτό έργο για την οικονομία της χώρας”, όπως το παρουσιάζουν οι εκμεταλλευτές και οι οικονομικά επωφελούμενοι, αναλαμβάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με την πλήρη στήριξη του κράτους, τόσο σε νομική όσο και σε υλική βάση.

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής αντιστέκονται σε κάθε επίδοξη εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο της εξόρυξης, δίνοντας μεγάλους αγώνες ενάντια στην ερημοποίηση του περιβάλλοντος και της ζωής τους.

…και ο αγώνας συνεχίζεται

Στις 21/10/2012 πραγματοποιούν πορεία ξεκινώντας από την τοποθεσία Χονδρό Δένδρο, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, με κατεύθυνση την περιοχή εξόρυξης των μετάλλων. Καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας, οι δυνάμεις καταστολής δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας όχι μόνο με την προκλητική τους παρουσία αλλά και με προσαγωγές. Μετά απο 7 χλμ δυναμικής πορείας, παρά την δυσκολία της ανάβασης, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στον κόσμο πνίγοντας τον στα χημικά. Το όργιο της καταστολής συνεχίστηκε με κυνήγι και ξυλοδαρμό στο δάσος, με βίαιες συλλήψεις αλλά και εμπρησμούς από ρήψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποκορύφωμα την επίθεση σε αυτοκίνητα διαδηλωτών (οι οποίοι επιχείρησαν να βοηθήσουν τραυματισμένο και μη κόσμο) και τη ρήψη δακρυγόνων μέσα σε αυτά.

Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αντιμετώπιση των Μέσων Μαζικής Εξαπάτισης, τα οποία όχι μόνο διαστρέβλωσαν τα γεγονότα αποσιωπώντας το μαχητικό αγώνα των κατοίκων, αλλά τους κατηγόρησαν για φωτιά σε δέντρο η οποία ήταν προβοκατόρικη ενέργεια των μπάτσων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΤ-3, το κανάλι “μαγείρεψε” τον αριθμό των διαδηλωτών, παρουσιάζοντας τον πολύ μικρότερο απ’ότι πραγματικά ήταν.

Στον αντίποδα των παραπάνω κινητοποίησεων, 200 άτομα φερόμενοι ως εργαζόμενοι πραγματοποίησαν αντιπορεία υπέρ των μεταλλείων , γεγονός που αποδεικνύει την αστραπιαία ενεργοποιήση των αντανακλαστικών του κατεστημένου. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω “εργαζόμενοι” όχι μόνο δεν έχουν ταξική συνείδηση, καθώς προασπίζονται τα συμφέροντα κράτους και αφεντικών, αλλά αδιαφορούν για την οικολογική καταστροφή και τον κίνδυνο που προκύπτει για τη δημόσια υγεία της περιοχής. Η ατομιστική προσέγγιση και η κουλτούρα που συντηρεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό ωστόσο, προκύπτει από τον εκβιασμό που υφίσταται ο εργαζόμενος σε σχέση με την εργασία.

Για το κράτος και την εταιρεία ο πολυετής αυτός αγώνας των κατοίκων, μια μάχη που πηγάζει από την ανάγκη τους για ζωή, είναι ένα ενοχλητικό εμπόδιο που όπως φαίνεται θα κάνουν τα πάντα για να εξαλείψουν. Είτε με την άσκηση τρομακτικής βίας σε όσους διαμαρτύρονται, είτε με μεθόδους παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των “φιλήσυχων πολιτών” προσπαθούν να παρουσιάσουν την καταστροφή μιας ολόκληρης δασικής έκτασης ως την “μεγαλύτερη επένδυση” για τη χώρα αυτή τη στιγμή και την μοναδική σωτηρία απ’την κρίση που τα ίδια παράσιτα δημιούργησαν. Άλλωστε έχουν καταφέρει να εξαθλιώσουν και να εκβιάσουν την κοινωνία τόσο σε εργασιακό οσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο που η εξαγορά της υγείας τους φαντάζει μηδαμινής σημασίας μπροστά σε ένα σάπιο και πενιχρό μεροκάματο.

Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τους πραγματικούς εχθρούς όσους δηλαδή εκμεταλλεύονται τις ζωές μας, το περιβάλλον και οτιδήποτε μπορεί να τους αποφέρει τεράστια κέρδη, καθώς και όσους συμμαχούν μαζί τους για ένα ξεροκόμματο και να σταθούμε απέναντι τους. Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση γιατί είναι αυτή που μας κρατάει ζωντανούς. Η γη δε μας ανήκει, εμείς ανήκουμε σε αυτήν και όσο την σκοτώνουμε πεθαίνουμε και εμείς μαζί της.

Απέναντι στην καταστροφή της φύσης από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και κάθε εταιρεία που αναλαμβάνει παρόμοια έργα (εκτροπή Αχελώου κ.α.), προτάσουμε την επαφή μας με τη γη, την προστασία της και την καλλιέργεια της με σύνεση και σεβασμό. Έτσι, όχι μόνο θα σωθεί το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, αλλά θα εξασφαλισθεί παράλληλα αληθινή και μακρόπνοη ευημερία και αυτονομία των κατοίκων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Γεωπονικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *