Κατηγορίες
Αλληλεγγύη Αυτοοργάνωση Στέκι Γεωπονικού

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ INDYMEDIA ΚΑΙ ΤΟΝ 98fm

keimeno 1-page-001keimeno 2-page-001

Την Πέμπτη 11 Απριλίου ύστερα από εντολή της αστυνομίας και με την συγκατάθεση του πρύτανη του ΕΜΠ, καταστέλλονται τα κινηματικά μέσα αντιπληροφόρησης Athens Indymedia και ‘Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης’ 98fm. Αυτή τη φορά αντί για μια ακόμα αστυνομοκρατούμενη επιχείρηση, η καταστολή «κατέφθασε» με πιο ύπουλο τρόπο. Ο πρύτανης Σίμος Σιμόπουλος, με εντολή εκ των άνωθεν, κόβει στοχευμένα την παροχή Internet στον χώρο που στεγάζονται τα δυο αυτοοργανωμένα εγχειρήματα. Τις επόμενες μέρες, ύστερα από προσπάθεια να εκπέμψουν ξανά τα δυο μέσα από τον ευρύτερο χώρο του πανεπιστημίου , με την βοήθεια φοιτητών και αλληλέγγυων, διακόπτεται η παροχή Internet αυτή τη φορά σε ολόκληρη την Πολυτεχνειούπολη. Ο ίδιος ο πρύτανης μάλιστα, αποποιήθηκε των ευθυνών και αρμοδιοτήτων του, ενώ η αντιπρύτανης με τη σειρά της αρνήθηκε να αναλάβει την διαχείριση του ιδρύματος.

Το Indymedia και 98fm δεν φιμώθηκαν επειδή είναι «παράνομα» αλλά γιατί εναντιώνονταν, εναντιώνονται και θα εναντιώνονται στο σάπιο σύστημα τους, το οποίο τρέφουν και συντηρούν με τόση στοργή τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Σε μια πραγματικότητα που η πληροφόρηση και ενημέρωση περιορίζονται στα δελτία ειδήσεων των 8:00 και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κάθε Αλαφούζου, που προωθούν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την εργατική σκλαβιά, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εκμεταλλευόμενους, της ιεραρχικές δομές και συντελούν στον γενικότερο εκφασισμό της κοινωνίας, επιλέγουμε την αντιπληροφόρηση σαν μια διαφορετική μορφή ενημέρωσης και πάλης. Αντιπληροφόρηση δεν είναι ο αρχισυντάκτης και ο παρουσιαστής με τον ρόλο του παντογνώστη, δεν είναι ο θεατής-ακροατής που δέχεται παθητικά τον βομβαρδισμό των βραδινών δελτίων, αλλά είναι η αδιαμεσολάβητη ενημέρωση από εμάς για εμάς, χωρίς ειδικούς και αναλυτές, με μοναδικά μας συμφέροντα την όξυνση της ταξικής πάλης για την επανοικειοποίηση  των ζωών μας. Το Indymedia και ο 98fm είναι δυο από τα πολλά μέσα αντιπληροφόρησης τα οποία λειτουργούν με αυτοοργανωμένες, αντιεραρχικές και αντιεμπορευματικές δομές. Ο καθένας που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν κομμάτι του ευρύτερου αγωνιστικού κινήματος, αποτελεί και κομμάτι αυτών των εγχειρημάτων.

Για να δώσουμε έναν πιο σαφή διαχωρισμό των δυο αυτών εννοιών ας δούμε τα παρακάτω παραδείγματα…

παραΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

  1. “…Ομάδα κουκουλοφόρων και λοστούς και ρόπαλα έσπειραν για ακόμα μια φορά το χάος στους δρόμους της Αθήνας και οδηγηθήκαν σε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων…Δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του χάους και της ανομίας να εμποδίσουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη…”
  2. “…Χθες αργά την νύχτα δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε συλλήψεις δυο υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση ενάντια στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στην Β.Α. Χαλκιδική, οι οποίοι προσπάθησαν να ανακόψουν το μεγαλειώδες αυτό έργο για την χώρα…”

ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

  1. “…Οι καταλήψεις αποτελούν για εμάς εστίες ελευθερίας, αγώνα και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Επιλέγουμε την κατάληψη ως συνειδητό μέσο πάλης ώστε να δημιουργήσουμε πυρήνες αντίστασης στις γειτονιές μας, ενάντια σε κάθε μορφής νταβατζή που στοχεύει στην εξαθλίωση των ζωών μας…”
  2. “…Χθες στις 3 τα μεσάνυχτα με χουντικές πρακτικές οι μπάτσοι εισέβαλαν στα σπίτια δυο κατοίκων της Ιερισσού, σπάζοντας τις πόρτες των σπιτιών τους και τους συνέλαβαν. Κάθε κομμάτι της κοινωνίας που εναντιώνεται στη λεηλασία της φύσης και υπερασπίζεται την ποιότητα της ζωής του, είναι προφανές ότι αποτελεί απειλή για τον κρατικό μηχανισμό και η φωνή του θα φυλακίζεται με κάθε τρόπο…”

Τα παραδείγματα που μπορούν αν παρατεθούν είναι αμέτρητα, για να διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών είναι ικανά να διαστρεβλώσουν την αλήθεια εις βάρος των εκμεταλλευόμενων.

Η πολιτική επιλογή να στεγαστούν το Indymedia και ο 98fm  μέσα στο Πολυτεχνείο είναι απόλυτα συνειδητή. Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν αποτελούσαν χώρο διακίνησης ριζοσπαστικών ιδεών, που τάσσονταν ενάντια της εκάστοτε άρχουσας τάξης και πολλές φορές και της «κοινής γνώμης». Με την πρόσφατη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση και τις ακροδεξιές φωνές που έκαναν λόγο για άσυλο κουκουλοφόρων και ταραξιών, ξεκίνησε μια νέα εποχή καταστολής, πιο μεθοδευμένης και προσαρμοσμένης στην σύγχρονη βαρβαρότητα. Το άσυλο των ιδεών μας δεν αίρεται και δεν καταστρατηγείται. Όσο η ελεύθερη διακίνηση ιδεών ποινικοποιείται, τόσο η ανάγκη μας για αντιπληροφόρηση θα οξύνεται. Το Indymedia και ο 98fm δεν είναι οι ιστοσελίδες που τα φιλοξενούν, αλλά οι ιδέες και οι ανάγκες που τα γέννησαν. Αυτές οι ιδέες και οι ανάγκες δεν καταστέλλονται. Στην παραπληροφόρηση τους απαντάμε με αντιπληροφόρηση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ATHENS INDYMEDIA ΚΑΙ 98FM

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΜΕΣΟ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Γεωπονικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *